lauantaina, maaliskuuta 29, 2025

Kaiken takana on kuntauudistus

Kaikkien suurten yhteiskunnallisten uudistusten ytimessä ainakin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on ollut palvelurakenteen uudistaminen, eli käytännössä kuntauudistuksen tekeminen. Paras-hankkeen ja vuonna 2014 kaatuneen kuntauudistuksen jälkeen temppua on yritetty tehdä mutkan kautta ja pala palalta uudistamalla kuntien toimintaympäristöön vaikuttavia rakenteita, rahoitusta ja muuta lainsäädäntöä. 

Sote-uudistuksen myötä kunnilta vietiin sosiaali-, terveys-, ja pelastuspalvelut. TE-uudistus antaa kunnille näennäisesti työelämäpalveluiden järjestämisvastuun. Käytännössä tämä tehdään kuitenkin uusien yhteistyöalueiden kautta kuntien yhteistyönä. Velvoitteiden ja rahoituksen epätasapaino uhkaa kasvun kannalta tärkeitä yritys- ja työllistämispalveluita ja horjuttaa kuntien taloutta.  

Hallitus lykkäsi kuntien valtionosuusuudistusta kuntavaalien yli. Kysymys on kuntien kannalta valtavan tärkeistä päätöksistä, joiden suhteen vaaleihin mennään nyt sammutetuin lyhdyin. Ei ole vaikea ennakoida, että myös valtionosuusuudistusta tehdään kuntauudistus mielessä. Lisäksi parhaillaan lausuntokierroksella oleva hankintalain uudistus heikentää voimakkaasti pienten ja keskisuurien kuntien olemassaolon edellytyksiä, kun niiden hyvään yhteistyöhön ja kustannustehokkaisiin malleihin perustuvat in house-yhtiöt joutuvat hallituksen lekan alle. Kuntauudistusta tehdään näiden lakimuutosten myötä härskisti kuntien veronmaksajien kukkaron kautta ja palveluiden kustannuksella.

Nyt on paikallaan antaa aikaa valtavien muutosten toimeenpanolle ja vakauttaa kuntien toimintaympäristöä kaikkien uudistusten jälkeen. Sen myötä kuntien pitää pystyä ottamaan johtajuus oman asemansa kehittämisessä. On selvää, että vähenevä ja keskittyvä väestörakenne sekä eriytyvä kuntakenttä vaatii rakenteiden uudistamista jatkossakin, mutta jatkuva mylläys syö voimavaroja tärkeimmältä, eli kuntalaisten palvelujen tuottamiselta. Ja siihen kuntien pitää nyt antaa keskittyä. 


tiistaina, maaliskuuta 25, 2025

Kirjoitus Somero-lehdessä 25.3.2025: Nuorten ääni kuuluviin

Tuoreen Nuorisobarometrin huolestuttavin huomio on nuorten tulevaisuudenuskon heikentyminen. Tähän vaikuttavat varmasti aikaamme värittävät suuret kriisit, kuten sota, korona ja ilmastonmuutos, mutta myös oman yhteiskuntamme koventunut ilmapiiri, huoli toimeentulosta sekä tulevaisuuden koulutus- ja työllistymismahdollisuuksista. Nuoria pitää kuunnella päätöksenteossa. Heidän huoliinsa täytyy etsiä vastauksia. 
Yksi tuoreen Nuorisobarometrin yllättävimmistä ja merkittävimmistä muutoksista on nuorten kiinnostuksen kasvu politiikkaa kohtaan, joka on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 1997. Nuorten luottamus esimerkiksi kuntien valtuustoihin ja EU:hun on ollut vahvassa kasvussa. Lasten ja alle 18-vuotiaiden nuorten ei ole mahdollista asettua ehdolle kuntavaaleissa. Siksi on tärkeää vahvistaa heidän mahdollisuuksiaan saada äänensä kuuluviin heitä koskevassa päätöksenteossa. 
Somerolla Nuorisovaltuusto on jo vakiinnuttamassa paikkaansa ja sillä on oikeus saada edustajansa lautakuntiin. Nuorisovaltuuston yhteyttä kaupunginvaltuustoon on vahvistettu nimeämällä sille hiljattain kummivaltuutetut, yksi jokaisesta valtuustoryhmästä. Nuorisovaltuuston roolia kannattaa edelleen kehittää. 
Lisäksi esimerkiksi nuorille tärkeimmässä toimielimessä, sivistyslautakunnassa, kannattaisi ottaa käyttöön erilliset kuulemiset nuorisovaltuustolle esimerkiksi kerran vuodessa. Kuulemisten yhteydessä sivistyslautakunta voisi käydä avointa keskustelua nuorisovaltuuston edustajien kanssa nuorille tärkeistä asioista. 
Kuluneella vaalikaudella käyty lukion pyöreän pöydän keskustelu oli myös hedelmällinen avaus. Sen puitteissa luottamushenkilöt pääsivät kuulemaan suoraan lukiolaisilta heidän ajatuksiaan lukion kehittämisestä. Saimme monia uusia kehittämisesityksiä, joista useita on saatu vietyä eteenpäin. Vastaavia keskusteluja kannattaa käydä tulevaisuudessakin.
Antti Kotti
valtuutettu, sivistyslautakunnan puheenjohtaja sekä kunta- ja aluevaaliehdokas (sd.)