tiistaina, kesäkuuta 14, 2011

Lainattu manifesti

Quot homines tot sententiae
(=so many men, so many thoughts)

"Come gather 'round people wherever you roam
And admit that the waters around you have grown
And accept it that soon you'll be drenched to the bone.
If your time to you is worth savin'
Then you better start swimmin' or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'.

Come mothers and fathers throughout the land
And don't criticize what you can't understand
Your sons and your daughters are beyond your command
Your old road is rapidly agin'.
Please get out of the new one if you can't lend your hand
For the times they are a-changin'."

- Bob Dylan


"Vain lukutoimitus voi täydellistää luomistapahtuman, koska taiteilijan täytyy uskoa toiselle sen lopettaminen, minkä hän on aloittanut, koska vain lukijan tietoisuuden kautta kirjailija voi kokea itsensä olennaisena suhteessa teokseensa, sen vuoksi jokainen kirja on vetoomus. Kirjoittaessani minä kehotan lukijaa antamaan objektiivisen olemassaolon sille, mitä minä itse kielen avulla olen ryhtynyt paljastamaan."

Jean-Paul Sartre (Mitä kirjallisuus on? suom. Pirkko Peltonen ja Helvi Nurminen)

"Jossain joku sanoi, että jokainen ihminen on luotu samanarvoiseksi."

Aki Kaurismäki (Peter von Bagh: Aki Kaurismäki)

"Lapsen orpouden tunteesta on katkerien vuosien kuluessa, ihmisen yksinäisyyden voittamiseksi, kehittynyt kaikkien pettymysten ja kuvitelmain uhalla jonkinlainen elämänkatsomus: pyrkimys suvaitsevaisuuteen ja inhimillisyyteen, ihmisten keskinäiseen solidaarisuuteen toisiaan kohtaan ihmisinä, riittävään yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen, joka ihmisiä tappamatta voisi tehdä jo meidän aikanamme ihmisten suurelle joukolle elämän edes hiukan helpommaksi elää ja samalla jättäisi vähäisen tilan maisemassa myös kauniille turhuudelle, orjuuttamatta sitä pelkästään hyödyn palvelukseen."

Mika Waltari (Vallaton Waltari/ 1949)

"Lukuisia nuoruuteni työsuhteita yhdisti se, että ne olivat yleensä sosiaalisen arvoasteikon alapäässä. Opin hyvin varhain katsomaan yhteiskuntaa ikäänkuin sammakkoperspektiivistä. Kun ihminen on näennäisesti, sosiaalisesti, menettänyt kaiken, jäljelle jää ylpeys. Ennakkoluulo on ylempien luokkien etuoikeus. Primo Levin ja Jorge Semprumin keskitysleirimuistelmista voimme lukea, että silloinkin kun ihmisen fyysinen arvokkuus on murskattu fasistisen koneiston alle, on itsekunnioitus mahdollista säilyttää. "

Aki Kaurismäki (Peter von Bagh: Aki Kaurismäki)

"Nurkan takana odottaa muurahaisyhteiskunta, muuten olen tavallinen sosialidemokraatti."

Ingmar Bergman (Aki Kaurismäen mukaan)

"Libraries gave us power/
then work came and made us free/
what price now for a shallow piece of dignity"

Nicky Wire (Manic street preachers: Everything must go)

"Ellemme tyydy paikallamme polkemiseen tai ajelehtimiseen, meidän on määriteltävä päämäärämme ja pyrittävä niitä kohti. Poliittinen toiminta edellyttää ihanteita ja monenasteisia päämääriä, joista lähempänä olevat pyritään nopeasti toteuttamaan. Kuitenkin juuri kaukaisimmat ja ylevimmät päämäärät, kansojen ja ihmisyksilöiden täysi vapaus, veljeys ja tasa-arvoisuus, ovat niitä, jotka erottavat kansanvaltaisen poliittisen työväenliikkeen muista yhteiskunnallisista ja poliittisista liikkeistä."

Mauno Koivisto (Liikkeen suunta)

"Ehkä eksistenssini onnettomuus on juuri siinä, että olen liiaksi kiinnostunut kaikesta enkä mistään erityisesti..."

Soren Kierkegaard (Elämä ymmärretään taaksepäin - mutta se täytyy elää eteenpäin, kertomus Soren Kierkegaardista/ Peter Thielst suom. Torsti Lehtinen)

"Työ on orjuutta, kun sillä pyritään valheellisiin tai itsekkäisiin päämääriin ja iloa, kun sitä tehdään ihmiskunnan hyväksi."

Henry Miller

"Typeryys on jakaantunut tasaisesti rikkaiden ja köyhien kesken. Rikkailla on vain paremmat mahdollisuudet osoittaa se."

Henrik Tikkanen (Testamenttini elämälle)

"Joku pölkkypää, tyhmä kuin saapas ja yhtä moraaliton kuin typeräkin, voi pitää orjinaan monia viisaita ja kunnollisia miehiä vain siitä syystä että sattuu omistamaan ison kasan kultarahoja. Jos jokin kohtalonisku tai kiero lakipykälä - jollainen voi yhtä hyvin kuin kohtalo itse keikauttaa asiat päälaelleen - siirtäisi nuo rahat isännältä kaikkein halvimmalle hänen palvelusväkeensä kuuluvalle lurjukselle, isäntä joutuisi saman tien oman palvelijansa palvelijaksi, aivan kuin hän olisi vain rahojensa ylimääräinen lisäke."

Thomas More (Utopia)

"Ajatus suuntautuu aina eteenpäin. Se näkee liian kauas, kauemmas kuin ruumis, joka pysyy nykyhetkessä. Toivon tukahduttaminen on ajatuksen rajoittamista ruumiiseen. Ja ruumiin on mädännyttävä."

Albert Camus (Kapinoiva ihminen)

"Kun kuusikymmentäluvun radikaaleilla oli vielä vannoutuneet vihollisensa, seuraavat sukupolvet aina x-sukupolveen asti välittävät ennen kaikkea vain itsestään. Kulttuurikritiikki sortuu kirjailijoiden oletettuihin asenteisiin, ei niinkään heidän kirjallisuuteensa. Niinpä lyöttäytyvät yhteen sellaiset muuten uneliaat, nyt intoa täynnä olevat, jotka menevät yli siitä mistä aita on matalin pseudo-isien vastaiseen rintamaan. (..)
Ilmeisesti nykyään on niin pitkästyttävää eikä ihmisillä ole omia elämyksiä. Ne on korvattava lukemalla elämänkertoja, katsomalla pitkästyttäviä elokuvia, jopa väittelemällä Ernst Jüngeristä, hänhän on ollut mukana kahdessa sodassa. Ja tv:n tosikertomusten on näytettävä meille, toisessa todellisuudessa, miten osallistua toisten todellisuuteen. Siinä näytetään onnettomuuksia ja kerrotaan dramaattisista rikoksista makuukamarissa. Naapurin puutarha on maailma. Pulinan sanattomuus, röntgenkatseen sokeuttava vaikutus on järjestelmällistä."

Christoph Klimke (Olemme kaikki vaarassa ? Pasolini - Oikeusjuttu suom. Juha Lares)

"Ehdottomasti mä olen poliittinen tekijä. Mun mielestä me kaikki ollaan poliittisia, koska jokainen meidän teko on poliittinen viime kädessä. Politiikka ei tarkoita puoluepolitiikkaa, vaan jos sulla on joku päämäärä, siitä voidaan vetää joitain päätelmiä. Politiikka on tässä maailman ajassa kaikkein toivottavinta ja kaikkein tärkeintä. Ottaa kantaa, olla poliittinen."

Jari Halonen (Haastattelijana Markus Ånäs, Like uutiset 10/3001)

"Ydinteknologia niin aseiden kuin ydinvoiman hyödyntämisessä on havainnollinen esimerkki siitä utooppisesta ajattelusta, jonka mukaan edistys johtaa vääjäämättä ihmiskuntaa kohti valoisampaa tulevaisuutta, jota on mahdollista rakentaa kehittämällä yhä täydellisempää ns. fail safe -teknologiaa, sellaista joka lopulta kykenee korjaamaan omat virheensä ja estämään inhimillisen erehdyksen aiheuttamat riskit. Utooppista tämä ajattelu on senkin vuoksi, että siihen sisältyy oletus, jonka mukaan ihminen voi kehittää itseään täydellisempää teknologiaa, tuottaa sellaista joka ylittää inhimillisen."

Matti Wuori (Faustin uni)

"Minun pasifismini on vaistomainen tunne, tunne joka pitää minua vallassaan, koska ihmisten murhaaminen on inhottavaa. Asenteeni ei perustu mihinkään älylliseen teoriaan vaan syvään antipatiaani kaikenlaista julmuutta ja vihanpitoa kohtaan."

Albert Einstein (Michael Paterniti: Ajelulla Albertin kanssa; suom. Seppo Loponen)

"Vallanhaluisia sanotaan usein voimakkaiksi. Voimakkaita miehiä on usein ylistetty. En ole milloinkaan yrittänyt esiintyä voimakkaana miehenä. Minua on joskus syytetty pehmeydestä. Syytös on ehkä oikea, mutta en ole koskaan ottanut sitä loukkauksena, olkoonkin että syytteen tarkoituksena on ollut häpäisy. En yksinkertaisesti pidä ns. voimakkaista miehistä. Historia on täynnä esimerkkejä voimakkaiden miesten etenemisestä. Onnettomuudet ja kurjuus seuraavat usein heidän jäljissään. Miten edisti voimakas Napoleon maailmaa? Tai Hitler? Maailma on täynnä suurempia ja pienempiä diktaattoreita. Juuri he ovat voimakkaita miehiä. He ovat taistelleet ja saaneet vallan. Mutta heidän vallankäytölleen alistettu kansa kärsii."

K.-A. Fagerholm (Puhemiehen ääni 1977)

"Suurvaltojen suurin heikkous on se, että niiden on aina todistettava voimansa."

Henrik Tikkanen (Testamenttini elämälle)

"Hallitus on hyvä olemassa, koska siihen voi purkaa kiukkunsa, kun on epäonnistunut naisten parissa."

Pentti Saarikoski (Prahan päiväkirjat)

"Olen aina ollut sosialidemokraatti ja pysyn sosialidemokraattina. Silloin kun puolueen politiikka on mielestäni ollut virheellistä, olen yrittänyt vaikuttaa siihen sisältäpäin. En ole kaihtanut arvostelemasta päätöksiä, jos siihen on ollut aihetta."

K.-A. Fagerholm (Lasse Lehtinen: Fagerholm, Kekkosen tasavallan kakkonen, 1981)

"Eri yhteyksissä - kannanotoissamme ja ohjelmissamme - olemme vakuuttaneet, että sosialismia ei mielestämme ole ilman vapautta. Sosialidemokratia ei ole aatteen diktatuuria, pakkososialidemokratiaa ei ole olemassakaan. Meidän mielemme mukaisessa demokratiassa ihmisillä on täysi vapaus antaa kannatuksensa haluamalleen toimintalinjalle. Tässä me sosialidemokraatit tarjoamme oman vaihtoehtomme."

Rafael Paasio (Kun aika on kypsä)

"Joskus en käy viikkoon ulkona ja olen hyvin tyytyväinen olooni; yhtä pitkä pakollinen kotiaresti tekisi minut sairaaksi. Vapauden vallitessa ihminen liikkuu keveästi kehässään; ajatuspakon alaisuudessa sallitutkin ajatukset tulevat esiin pelokkaina."

G.C. Lichtenberg (Töherryskirjat suom. Juhani Ihanus)

"Kriittisyyttä Oittinen piti itsenäisen ihmisen pettämättömimpänä ilmauksena ja uuden löytämisen edellytyksenä. Usko antaa voimaa, mutta jos se asetetaan kriittisyyden sijaan, niin edistyminen tulee riippumaan vain niiden harvojen kriittisyydestä, joille joukot vannovat tai pakotetaan vannomaan luottamusta. 'Kriittisyys yhtyneenä rehellisyyteen, aktiivisuuteen ja tulevaisuudenuskoon on elämää edistävä voima, mutta toimettomuuteen ja pessimismiin liittyneenä kaiken kehityksen jarru.'"

Viljo Ripatti R.H. Oittisesta (R.H. Oittinen -Työväen sivistäjästä koulun uudistajaksi)

"Yhteiskunta joka on kesyttänyt kapinallisensa, on saavuttanut rauhan, mutta menettänyt tulevaisuutensa."

Anthony de Mello (Kuuletko linnun laulun?, suom. Paavo Rissanen, 1982)

"Poliittiset väitteet ovat ja niiden tuleekin olla pinnallisia, mutta ne ovat arvokkaita vain siinä tapauksessa, että pinnan alla on selkeä, ajateltu, rationaalinen näkemys maailmasta ja niistä päämääristä, joihin olisi pyrittävä."

Pentti Saarikoski (Prahan päiväkirjat)

"Ongelma kuuluu: Kuinka rakastaa täysin tarpeettomia ihmisiä? Aikaa myöten lähes kaikki ihmiset käyvät tarpeettomiksi tavaroiden, ravinnon, palvelusten ja uusien koneiden tuottajina ja käyttökelpoisten ideoiden lähteenä talouselämässä, tekniikassa ja luultavasti myös lääketieteessä. Jos siis emme keksi syitä ja keinoja arvostaa ihmisiä koska he ovat ihmisiä, voimme yhtä hyvin, kuten monesti on ehdotettukin, pyyhkäistä heidät pois maan päältä."

Kurt Vonnegut (Jumala teitä siunatkoon, herra Rosewater; suom. Marjatta Kari)

"Diogeneeltä (Diogenes Laertios) kysyttiin, mikä on oikea aika syödä illallista. - Jos on rikas, silloin kun tahtoo, jos köyhä, aina kun on tilaisuus."

Ikivanha - Antiikin vitsejä ja sukkeluuksia (2002)

"Vain yksi mies on koskaan ymmärtänyt minua eikä hänkään todella ymmärtänyt"

Hegelin viimeiset sanat (Ylikarjula: Minä elän -ja muita viimeisiä sanoja

Ei kommentteja: