tiistaina, elokuuta 20, 2013

Enemmän ja vähemmän valitettavia valituksia


Pentti Saarikoski kiteytti nykyisen poliittisen kriittisyyden ytimen jo 60-luvulla ’Prahan päiväkirjoissaan’ toteamalla, että ”hallitus on hyvä olemassa, koska siihen voi purkaa kiukkunsa, kun on epäonnistunut naisten parissa."
”hallitus on hyvä olemassa, koska siihen voi purkaa kiukkunsa, kun on epäonnistunut naisten parissa."

Politiikassa kriittisyys on yksi tärkeimmistä arvoista. Se tarkoittaa sitä että toimija ajattelee omilla aivoillaan sen sijaan, että taapertaisi porukan jatkona kyseenalaistamatta koskaan mitään.

Toisaalta se että maalailee loputtomia salaliittoteorioita ja epäilee kaikkea ja kaikkia, ei ole järkevää kriittisyyttä. Tuolta pohjalta ei voi toimia politiikassa tai saada ainakaan mitään aikaan. Eteenpäinmeno perustuu yhteistyölle, luottamukselle ja sopimiselle.

Someron kaupunginhallituksen syyskauden ensimmäisen kokouksen jälkipuolisko koostui kolmen pykälän kokonaisuudesta, jossa oli kyse hallitukseen ja sen virkamiehiin kohdistuvista oikaisuvaatimuksista, kanteluista ja valituksista. Valittaja on kaikissa tapauksissa sama ja näistä yhteyksistä jo tutuksi tullut kuntapoliitikko.

Hallitus antoi selvityksen aluehallintovirastolle tehtyyn kanteluun. Esittelijän luonnostelemassa pohjassa oli kappale, jossa kerrottiin kaupunginhallituksen toteavan, että kyseisen valittajan ”vaatimukset, oikaisuvaatimukset, valitukset ja kantelut työllistävät koko Someron kaupungin hallintoa merkittävästi jo tällä hetkellä ja erillisen päätöksen tekeminen hänen jokaisesta poliittisesta esityksestään lisäisi entisesti tätä työtaakkaa”. Esityksestäni hallitus poisti kappaleen selvityksestä yksimielisesti.

Poistoesitykseni perusteena oli, etteivät tämänkaltaiset asiat kuulu aluehallintovirastolle annettavaan viralliseen selvitykseen. Esittelijä olikin eksynyt vastaamaan valittajalle, ei kantelua tutkivalle virastolle, jolle sivumennen sanoen lienee selvinneet mainitut asiat muutoinkin, koska sama henkilö työllistää myös heitä.

Rajaamaton oikeus valittaa viranomaisen päätöksestä on yhteiskuntamme kulmakiviä. Sitä tulisi kunnioittaa käyttämällä sitä harkiten ja vastuullisesti. Viranomaisen tehtäviin ei kuulu määrittää valituksen perusteita tai motiiveita. Viranomainen käsittelee jokaisen valituksen asiallisesti ja mikäli toiminnassa ilmenee korjattavaa, ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin.

Someron valituskierre sisältää ainakin minun käsityskykyni ylittäviä tapauksia, joita voisi kutsua vaikkapa pidennetyksi ja ylimitoitetuksi naapuririidaksi. Joukossa on kuitenkin monia valituksia, joissa puututaan huonoon hallintoon, selkeisiin virheisiin tai hallintokulttuurin heikkouksiin. Niissä ollaan oltu paikoitellen aika lähellä sitä, mitä mm. oma ryhmäni viime valtuustokauden lopulla varsin voimallisesti kritisoi.

Hallinnon puoleltakin olisi hyvä kyetä myöntämään tehdyt virheet ja tarvittaessa korjaamaan menettelytapoja. Hallinnon tulisikin vastata valituskierteeseen hoitamalla tonttinsa niin hyvään kuntoon, ettei valituksenaiheita enää löytyisi. Aidosti läpinäkyvä, keskusteleva ja viimeisen päälle hoidettu hallinto on kaikkien etu. Tässä meillä on vielä tekemistä.

Meillä Somerolla on työ hallinnon parantamiseksi ja päätöksentekokulttuurin kehittämiseksi hyvillä aluillaan. Valituskierre lyö tätä arvokasta työtä korville. Valitukset herättävät vastareaktioita ja ajatuksia tyyliin: miksi tehdä mitään paremman hallinnon eteen kun kuitenkin valitetaan. Jatkuvat valitukset myös ajavat hallinnon kuoreensa ja viranhaltijat siilipuolustukseen.

Itse näen uuden kaupunginjohtajan valtavan hyvänä mahdollisuutena uudistaa hallintoa varsinkin kun prosessi hallinnon kehittämiseksi on saatu jo hyvälle alulle. Mikäli hänet toivotetaan tervetulleeksi epäilyillä, kyräilyllä, valituksilla ja kanteluilla, ei parasta hyötyä tästä mahdollisuudesta saada irti.

Tässä mielessä herättää epäilyksiä kaupunginjohtajan valintaan liittynyt arvoton ja järjetön näytelmä, joka huipentui valtuuston kokouksessa, jossa valinnasta äänestettiin. Eri nimien heittely sinne tänne sattumanvaraisesti käsittelyn eri vaiheissa löi koko tilanteen läskiksi enkä ainakaan minä vieläkään ymmärrä mitä sählingillä haettiin. 


Ei kommentteja: