tiistaina, elokuuta 06, 2013

Perusturva haasteiden edessä


Someron kunnallispolitiikan syksy ottaa varaslähtöä rytinällä, kun perusturvalautakunta kokoontuu käsittelemään suuria asioita tänään tiistaina. Listalla on miltei 1,5 miljoonan euron lisäbudjetti ja kierrellen kaarrellen muotoiltu päätös Rauhankallion ryhmäkodin lakkauttamisesta.

Lisäbudjetti tilattiin tämän vuoden budjettia laadittaessa viime joulukuussa. Silloin esitin kaupunginhallituksessa miljoonan euron lisämäärärahaa perusturvaan. Koska kaupunginhallituksessa me sosialidemokraatit jäimme esityksen kanssa yksin, yritimme valtuuston kokouksessa saada edes hieman lisärahaa perusturvaan muokkamalla esitystämme maltillisemmaksi. Tämäkin kaatui äänestyksessä.

Esitykseni kaupunginhallituksessa perustui siihen, että perusturva hyväksyi budjettinsa vuoden 2012 tietojen pohjalta. Päätöksen jälkeen perusturvalta pamahti yli miljoonan euron lisäbudjetti, jossa esimerkiksi lastensuojelun menot olivat kasvaneet merkittävästi. Tätä ei siis perusturvassa vielä ollut tiedossa budjetin käsittelyvaiheessa. Kun budjetti tuli kaupunginhallituksen käsittelyyn, lisäbudjetti ja sen osoittama vaje olivat tiedossa.

Alibudjetointi ja sen myötä vuosittaiset lisäbudjetit ovat tulleet somerolaiseksi tavaksi hoitaa taloutta nykyisen kaupunginjohtajan aikana. Sama meno näyttää jatkuvan ensi vuodellekin. Vuoden 2014 talousarvioraameja laadittaessa esitin perusturvan raamiin puolen miljoonan lisäystä. Tarve olisi noin kolminkertainen, joten esitykseni oli vahvasti kompromissihakuinen. Tyrmäys tuli äänin 6-3.

Perustelin esitykseni perusturvajohtajalta saamillani tiedoilla tulevista määrärahatarpeista, joita raameja laadittaessa ei oltu huomioitu. Lastensuojelumenojen kasvussa oli ensimmäinen puolen miljoonan lisätarve. Lisäksi tulisi huomioida Salon Nokian irtisanomisten vaikutukset sosiaalipuolelle (500 päivää tulee täyteen monelle 2014), että ensivastehoidon siirtyminen sairaanhoitopiirille lisää todennäköisesti kustannuksia merkittävästi 2014, ja että vanhuspalvelulain voimaantulo lisää painetta palveluasumiseen. Myös Tervaskannon laajennuksen tuomat henkilöstökustannukset tulevat osittain jo vuodelle 2014, mikäli rakennus valmistuu ajoissa. Yleinen kustannuskehityskin olisi hyvä huomioida.

Raami pysyi tiukkana ja nyt perusturvatoimi on mahdottoman tilanteen edessä mikäli he haluavat tehdä raamissa pysyvän budjetin. Näin somerolaisesta talousarviosuunnittelusta ovat pudonneet viimeiset realismin rippeetkin pois.  

"Näin somerolaisesta talousarviosuunnittelusta ovat pudonneet viimeiset realismin rippeetkin pois."    
Kaupungin talous ei kestä puolentoista miljoonan euron lisäbudjetteja. Kaupungille kertyneet laskut on toki maksettava, mutta lisäbudjettien hyväksyminen olankohautuksella ei voi jatkua. Kuntatalous kiristyy rankasti lähitulevaisuudessa ja siksi toimintaa on alettava sopeuttaa jo nyt. Helppoja säästökohteita ei ole, eikä yhteisiin talkoisiin vastuullisen talouspolitiikan tekemiseen näytä olevan innostusta.

Sopeuttamiseen voidaan lukea esimerkiksi yksiköiden lakkauttaminen. Rauhankallion ryhmäkodin lopettaminen onkin perusturvan listalla. Päätösehdotus lautakunnalle on muotoiltu erikoisella tavalla.
Perusturvalautakunta päättää "aloittaa Rauhankallion ryhmäkodin toiminnan siirtämisen val- mistelun uuteen tehostun palveluasumisen yksikköön, siten että valmistelu tehdään seuraavilla lähtöolettamilla: Rauhankallion ryhmäkodin toiminta lakkaa uuden tehostetun palveluasumisen yksikön valmistuttua. Jatkossa Someron kaupunki järjestää vanhusten tehostettua palveluasumista Palvelutalo Tervaskannossa ja uudessa tehostetun palvelu- asumisen yksikössä sen valmistuttua, mikäli paloviranomainen hyväksyy yllä olevan siirtymäajan."

Pykälään on sotkettu ensinnäkin tavallaan lausunto paloviranomaisille, jotka ovat huomauttaneet yksikön paloturvallisuuden vaativan tiettyjä parannuksia. En usko, että tämä muotoilu vakuuttaa jo kerran katteettomilla lupauksilla hämättyjä viranomaisia. Minusta tarvittavat investoinnit on yksiselitteisesti tehtävä, jotta paloturvallisuus saadaan kuntoon.

Toiseksi pykälässä ollaan siis lakkauttamassa Rauhankallion ryhmäkotia, kunhan Tervaskannon laajennus valmistuu. Lakkauttaminen perustuu toisaalta siihen, että Rauhankallio on ilmeisesti rakennusteknisessä mielessä jollain tavalla tiensä päässä (joskaan tästä ei teknisen toimen arviota ole saatu), toisaalta siihen, että tilat eivät vastaa nykynormeja ja lopulta tietysti taloudellisiin seikkoihin (eli keskittävään politiikkaan, jota keskusta vastustaa valtakunnallisesti, mutta suosii paikallisesti).

Rauhankallion yksikkö on kodinomainen, lämmin ja tiivis yhteisö, jonka jäsenet puolustavat omaa ryhmäkotiaan. Toiminnallinen puoli asettaa haasteensa, mutta tähänkin asti on pärjätty hyvin. Mitään kiirettä Rauhankallion lakkauttamiselle ei ole, ellei tekninen toimi joskus saa resurssipulastaan huolimatta selvitettyä rakennuksen kunnosta jotain erityisen hälyttävää.

Kysymys on pohjimmiltaan siitä riittävätkö vanhusten avohoidon paikkamme Tervaskanto kakkosen valmistuttua siihen, että kaikki somerolaiset vanhukset hoidetaan Somerolla. Nythän paikkakunnan ulkopuolelle on sijoitettu noin 15 vanhusta, ja paikkaa jonottaa lisäksi noin kymmenen ikäihmistä. Paikkojen tarve lisääntyy koko ajan ja onkin odotettavissa, että uusi yksikkö täyttyy nopeasti.

Rauhankallion säilyttäminen on perusteltua kunnes voimme taata ilman sitä kaikille somerolaisille vanhuksille paikan Somerolla.  

Ei kommentteja: